Arbeidsdiscriminatie is (nog steeds) een dagelijks probleem wat zich bewust of misschien zelfs onbewust zich voordoet. Ondanks voortdurende inspanningen om gelijke kansen te bevorderen, blijven talloze individuen geconfronteerd worden met discriminatie op basis van hun achtergrond, geslacht, etniciteit en meer. Hoe creëer je nu echt gelijke kansen zonder dat je vooroordelen de overhand laat nemen?
De realiteit van arbeidsdiscriminatie
Het is niet te ontkennen dat arbeidsdiscriminatie nog steeds een alomtegenwoordig probleem is in vele sectoren. Of het nu gaat om het systematisch achterstellen van bepaalde etnische groepen, het ongelijk behandelen van specifieke groepen in salaris en promotiekansen, of het negeren van sollicitanten met een “niet-traditionele” achtergrond, discriminatie blijft aanwezig, zij het vaak subtiel verhuld. In de tijdsgeest van de laatste jaren waarin de maatschappij steeds inclusiever wordt. Zien we dit nog steeds vaak voorkomen. Helaas, maar het is waar. Gelukkig is hier een wet voor maar hoe leef je die na als organisatie?
De ImpacD op individuen en samenleving
De gevolgen van arbeidsdiscriminatie zijn verwoestend, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de samenleving als geheel. Individuen die gediscrimineerd worden, ervaren vaak verminderde kansen op werk, verminderd welzijn en een verlies van vertrouwen in het systeem. Bovendien leidt discriminatie tot een gebrek aan diversiteit op de werkplek, wat op zijn beurt de creativiteit, innovatie en productiviteit van organisaties belemmert.
De wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie
Zonder al te diep in te gaan op de juridische grondslag, verplicht de wet werkgevers en intermediairs om een werkwijze te hanteren die discriminatie op welk gebied dan ook moet voorkomen tijdens het wervings- en selectieproces. Het opstellen van zo’n beleid is ook niet de uitdaging. Je stelt een document op en deelt deze via de interne nieuwsbrief, het intranet tijdens een teamupdate en klaar toch? Maar het daadwerkelijk na leven en controleren is hier juist belangrijk. Het is immers de wet. Maar nog veel belangrijker, het beschermt een hele grote talentvolle en gekwalificeerde groep tegen een oneerlijke behandeling. Controleer en evalueer je eigen beleid regelmatig. Wie vraagt er na een sollicitatie of deze nu de vacature gevuld heeft of niet wel eens aan de kandidaten hoe zij het proces hebben ervaren? Dit geeft namelijk super veel inzicht in je eigen proces.
Oplossingen en inzichten
Om echte verandering teweeg te brengen, moeten we ons inzetten voor het aanpakken van de oorzaken van arbeidsdiscriminatie en het bevorderen van gelijke kansen voor alle individuen. Dit omvat:
- Bewustwording en educatie: Organisaties moeten zich bewust worden van hun impliciete vooroordelen en actief werken aan het creëren van een cultuur van inclusie en diversiteit. Dit vereist continue educatie en training op alle niveaus van de organisatie.
- Transparant wervingsproces: Het implementeren van transparante wervingsprocessen waarbij kandidaten beoordeeld worden op basis van hun vaardigheden en verdiensten, niet op basis van vooroordelen of stereotypen. De beste kandidaat is de kandidaat die wordt aangenomen. Dat is het meest eerlijke proces in onze ogen. Weet jij waarom je een kandidaat afwijst of niet? Stel die vraag eens aan jezelf en deel dit ook met de kandidaat. Dit geeft namelijk heel veel inzicht en ook een eerlijke kans. Geen standaard en makkelijk antwoord als; “Je past niet in het profiel” als dit het geval was geweest dan had je de kandidaat in eerste instantie niet moeten uitnodigen.
- Inclusief Leiderschap: Het benoemen van inclusief leiderschap dat diversiteit waardeert en actief streeft naar gelijke kansen binnen organisaties is van cruciaal belang voor het creëren van een cultuur van gelijkheid.
Samen ImpacD maken, samen beter worden
Arbeidsdiscriminatie is een lastig en vervelend probleem dat niet vanzelf zal verdwijnen. Het vereist een gezamenlijke inspanning van individuen, organisaties en beleidsmakers om echte verandering teweeg te brengen. Laten we samen ImpacD maken en bewegen naar een toekomst waarin gelijke kansen en respect voor diversiteit de norm zijn, niet de uitzondering.